Windows op je Mac, hoe zit dat?

Ok, je hebt een Mac, of je overweegt een Mac te kopen, en je vraagt je af of je er ook Windows op kan draaien. En zo ja, hoe dat dan moet en wat dat dan kost.

Ja, het kan!

Aangezien Apple z'n Macs uitrust met dezelfde microprocessors (die van Intel) als alle PC-fabrikanten (zoals Dell, HP, enzovoort) is een Mac in feite een PC in een ander jasje. (Wel een heel mooi jasje, niet alleen omdat het er mooi uit ziet, maar ook omdat een Mac standaard is uitgerust met allerlei zaken die je er op een PC bij moet kopen. Maar dat is een ander verhaal.) Voor de Macs met Intel chips zijn er een aantal oplossingen die we hieronder bespreken. Heb je nog een Mac met een PowerPC-chip, dan is er ook een mogelijkheid: VirtualPC, minder snel, maar het werkt wel.

Let op: Voor de Mac zijn er geen virussen en zo. Installeer je nou ook Windows op je Mac, op welke manier dan ook, dan loop je wel het risico ook besmet te raken met al die virussen.

Windows op Intel-Macs

Boot Camp (gratis)

http://www.apple.com/macosx/bootcamp/

Dit is Apple's eigen oplossing van dit moment. Nadat je eenmaal de installatie van Boot Camp hebt doorlopen kan je Mac opstarten met Mac OS X of met Windows. Het is dus of het een of het ander. En, je moet een eigen exemplaar van Windows kopen (XP of Vista). Alle Mac hardware (webcam, DVD-brander, et cetera) wordt dan wel meteen ook door die Windows ondersteund.

Parallels $79,99 (exclusief BTW en verzendkosten)

http://www.parallels.com/

Heeft dezelfde voordelen als Boot Camp, echter, Windows en Mac OS X starten tegelijk, je kunt het dus door elkaar gebruiken. Je hebt dan wel een beetje extra intern geheugen natuurlijk en ook met Parallels moet je je eigen kopie van Windows kopen.

CrossOver Mac (gratis, later $59,95 ex. BTW/verzending)

http://www.codeweavers.com/products/cxmac/

CrossOver Mac heeft een andere aanpak: je hebt met CrossOver Mac geen Windows nodig om Windows toepassingen toch op je Mac te draaien. Wij vragen ons af of dit echt wel goed kan gaan werken, maar je kunt het gratis uitproberen.

Windows op PowerPC-Macs

VirtualPC

http://www.microsoft.com/mac/products/virtualpc/virtualpc.aspx

VirtualPC emuleert een Intel-processor op een PowerPC-processor. Het werkt best goed, maar de grote uitdaging met dit soort producten is de snelheid. Het werkt zeker, maar de snelheid laat te wensen over. Voor die 1 of 2 telebankier-pakketjes die alleen onder Windows draaien, of voor de boekhouding, werkt het best goed, maar zwaardere pakketten zoals Office of AutoCAD zijn met VirtualPC niet aan te raden. Een 3D-game werkt ook niet, maar Pac-Man-onder-DOS werkt weer prima. VirtualPC werd oorspronkelijk ontwikkeld door Connectix (http://en.wikipedia.org/wiki/Connectix) en werd later overgenomen door Microsoft. Microsoft bood en biedt het in een aantal configuraties aan, met of zonder Windows. Het is eigenlijk een achterhaald product, als je per se Windows wilt draaien op je Mac kan je beter niet in VirtualPC investeren maar dat geld besteden aan een nieuwe Mac met een Intel-processor.
Valid XHTML 1.1