Software die je niet mag missen bij Windows

Stel, je hebt een pc met Windows. De kans is dan groot dat je ook Microsoft Office hebt geïnstalleerd. Internet Explorer heb je ook. Maar wat zou je nog meer kunnen overwegen?

Google Earth (gratis)

http://earth.google.com/download-earth.html

Het zou ons verbazen als je nooit van dit programma gehoord hebt. Google Earth laat je satelietbeelden van de aarde zien alsof je zelf in de satelliet zit. En het is verbazingwekkend hoe ver je kunt inzoomen. En natuurlijk tekent Google Earth desgewenst ook de wegen, het plant routes, laat de exacte plek van een hotel zien, enzovoort, enzovoort. De meeste mensen beginnen met het opzoeken van hun eigen huis, of dat van hun oom in China.

Skype (gratis)

http://www.skype.com/download/

Iedereen die Skype heeft geïnstalleerd kan gratis telefoneren, al dan niet met video, met andere Skype gebruikers. Je kunt ook een tegoed kopen en bellen met gewone telefoons, waar ook ter wereld.

Zorg voor een hoofdtelefoon!

Stel Jan en Roelof Skype-n met elkaar en geen van tweeën gebruiken ze een hoofdtelefoon. Jan zegt wat, dat komt dan uit de speakers bij Roelof, de microfoon van Roelof vangt dat weer op, dat komt dan weer uit Jans speakers en Jans microfoon vangt dat dan weer op. Het gaat dan rondzingen. Skype filtert er wel weer van alles uit, maar het gaat echt een stuk beter als je een hoofdtelefoon hebt. Als je een (ingebouwde) iSight gebruikt zit je goed. Ga je een webcam kopen, controleer dan even op de www.skype.com welke webcams met Skype werken.

De ene webcam is de andere niet.

Als je geen webcam hebt en er een wilt kopen, neem dan niet de goedkoopste. Webcams zijn er in vele kwaliteiten en je zou de eerste niet zijn die na wat ge-Skype-t te hebben besloot dat er een nieuwe webcam moest worden aangeschaft. Iedere keer dat je video-conference-t vergelijk je immers de kwaliteit van jouw camera met die van de persoon aan de andere kant van de lijn.

Skype heeft een aantal 'verborgen emoticons', klik hier voor meer informatie.

FireFox (gratis)

http://www.getfirefox.com/

Je hebt er vast wel eens van gehoord, FireFox is die andere browser. Sommige mensen vinden FireFox beter dan Safari. Maar ook als je een tevreden Safari-gebruiker bent is FireFox installeren handig. Er is soms een site die het met Safari niet helemaal goed doet, je kunt dan ook FireFox even proberen.

iTunes en Quicktime (gratis)

http://www.apple.com/quicktime/download/

iTunes is een fraaie toepassing. Je zou het een 'virtuele jukebox' kunnen noemen, iTunes gebruik je voor het beheren en afspelen van je muziek. En natuurlijk brand je je eigen cd-tjes met iTunes. En ook podcasts en video regel je via iTunes. Sommigen zullen vinden dat andere toepassingen beter doen wat iTunes doet en misschien is dat ook zo. Echter, de meeste gebruikers zullen zeker geen spijt krijgen van het installeren van iTunes.

Quicktime is Apple's technologie voor het afspelen, coderen, opnemen en bewerken van geluid en video. iTunes gebruikt Quicktime dus als je iTunes downloadt krijg je QuickTime er bij. De Quicktime Player kun je ook gebruiken voor het afspelen van video.

Yahoo! Widgets (gratis)

http://widgets.yahoo.com/

Heb je eenmaal de 'Yahoo! Widget Engine' geïnstalleerd dan kan je kleine programma's, widgets, installeren die het zitten achter een scherm nuttiger, makkelijker of gewoon leuker maken. Er zijn duizenden verschillende widgets, onder ander voor het weer, todo-tjes, notities, iets op zoeken, webcams, enzovoort. Je moet dit gewoon een keer bekijken.

Yahoo Widgets is er overigens ook voor Mac OS X. Veel Mac OS X gebruikers zullen echter Dashboard gebruiken, dat werkt volgens hetzelfde idee. Windows Vista heeft ook iets dergelijks, daar heten het 'Sidebar Gadgets' (http://microsoftgadgets.com/). Het oorspronkelijke idee kwam echter met de toepassing Konfabulator, dat werd overgenomen door Yahoo!, en heet nu Yahoo! Widgets.

Picasa (gratis)

http://picasa.google.com/

Met Picasa (van Google) beheer je je digitale foto's. Je hebt ze allemaal bij elkaar, je kunt ze bewerken zodat het er allemaal wat beter uit ziet, je kunt ze op het web zetten en je kunt afdrukken bestellen. En, heel belangrijk, met Picassa kan je ook back-up cd's en dvd's maken. (Mac OS X gebruikers hebben iPhoto voor hetzelfde doel.)

VLC (gratis)

http://www.videolan.org/

Apple's QuickTime en Microsoft's Video for Windows spelen niet altijd ieder videobestand even goed af. Over het algemeen gaat het prima hoor, maar vooral videobestanden die gecodeerd zijn volgens een DivX-standaard doen het soms niet helemaal goed. Met Video LAN Client, kortweg VLC, werkt het allemaal prima. Met VLC kan je een film trouwens ook op het hele scherm afspelen, iets wat met QuickTime niet kan. Je moet daarvoor upgraden naar QuickTime Pro en dat kost weer geld.

Waarom heet het Video LAN Client? De naam komt voort uit de gedachte dat je ergens in je netwerk een server / harde schijf hebt waarop alle videobestanden zijn. Met VLC kun je die beelden dan naar je eigen computer streamen.
Office nodig?

Heb je geen zin om Microsoft Office te kopen maar wil je wel documenten gemaakt met Office kunnen lezen en bewerken? Probeer dan eens OpenOffice. Het ziet er misschien niet zo goed uit als Microsofts Office, maar het werkt ongeveer zo goed. (Net zo goed, of net zo slecht, wat je wil. ;) Surf naar http://www.openoffice.org/. Het is gratis!

Valid XHTML 1.1