Software die je niet mag missen op je Mac

Stel, je hebt een Mac. Veel software wordt bijgeleverd. Mail voor je e-mail, Safari om over het web te surfen, iTunes voor je muziek en je iPod, iChat om te chatten, QuickTime voor het afspelen van films, iPhoto voor je foto's, enzovoort, enzovoort. Maar er is meer, welke software zou je ook moeten overwegen om te installeren? Hier een overzicht. Je moet het onderstaande gewoon minstens 1 keer gezien hebben.

Google Earth (gratis)

http://earth.google.com/download-earth.html

Het zou ons verbazen als je nooit van dit programma gehoord hebt. Google Earth laat je satelietbeelden van de aarde zien alsof je zelf in de satelliet zit. En het is verbazingwekkend hoe ver je kunt inzoomen. En natuurlijk tekent Google Earth desgewenst ook de wegen, het plant routes, laat de exacte plek van een hotel zien, enzovoort, enzovoort. De meeste mensen beginnen met het opzoeken van hun eigen huis, of dat van hun oom in China.

Skype (gratis)

http://www.skype.com/download/

Iedereen die Skype heeft geïnstalleerd kan gratis telefoneren, al dan niet met video, met andere Skype gebruikers. Je kunt ook een tegoed kopen en bellen met gewone telefoons, waar ook ter wereld.

Zorg voor een hoofdtelefoon!

Stel Jan en Roelof Skype-n met elkaar en geen van tweeën gebruiken ze een hoofdtelefoon. Jan zegt wat, dat komt dan uit de speakers bij Roelof, de microfoon van Roelof vangt dat weer op, dat komt dan weer uit Jans speakers en Jans microfoon vangt dat dan weer op. Het gaat dan rondzingen. Skype filtert er wel weer van alles uit, maar het gaat echt een stuk beter als je een hoofdtelefoon hebt. Als je een (ingebouwde) iSight gebruikt zit je goed. Ga je een webcam kopen, controleer dan even op de www.skype.com welke webcams met Skype werken.

De ene webcam is de andere niet.

Als je geen webcam hebt en er een wilt kopen, neem dan niet de goedkoopste. Webcams zijn er in vele kwaliteiten en je zou de eerste niet zijn die na wat ge-Skype-t te hebben besloot dat er een nieuwe webcam moest worden aangeschaft. Iedere keer dat je video-conference-t vergelijk je immers de kwaliteit van jouw camera met die van de persoon aan de andere kant van de lijn.

Skype heeft een aantal 'verborgen emoticons', klik hier voor meer informatie.

FireFox (gratis)

http://www.getfirefox.com/

Je hebt er vast wel eens van gehoord, FireFox is die andere browser. Sommige mensen vinden FireFox beter dan Safari. Maar ook als je een tevreden Safari-gebruiker bent is FireFox installeren handig. Er is soms een site die het met Safari niet helemaal goed doet, je kunt dan ook FireFox even proberen.

Flip4Mac (gratis)

http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/flip4mac.mspx

In de IT-branche is het de gewoonte voor 1 ding meerdere standaarden te ontwikkelen. Zo ook voor het afspelen van video. Destijds met video recorders hadden we ook VHS, Betamax en Video 2000. Voor de computer heeft Apple QuickTime (voor Mac OS, Mac OS X én Windows), is er Real Video (ook voor Windows en Mac OS) en zo zijn er nog wat. Microsoft heeft 'Video for Windows' en dat heeft Microsoft vooral werken onder Windows. Microsoft heeft ook altijd wel wat aangeboden voor Macs, maar dat bleef een soort van verdwaalde Windows-toepassing. Flip4Mac laat Macs filmpjes gemaakt voor Video for Windows gewoon afspelen.

VLC (gratis)

http://www.videolan.org/

Apple's QuickTime speelt niet altijd ieder videobestand even goed af. Over het algemeen gaat het prima hoor, maar vooral videobestanden die gecodeerd zijn volgens een DivX-standaard doen het soms niet helemaal goed. Met Video LAN Client, kortweg VLC, werkt het allemaal prima. Met VLC kan je een film trouwens ook op het hele scherm afspelen, iets wat met QuickTime niet kan. Je moet daarvoor upgraden naar QuickTime Pro en dat kost weer geld.

Waarom heet het Video LAN Client? De naam komt voort uit de gedachte dat je ergens in je netwerk een server / harde schijf hebt waarop alle videobestanden zijn. Met VLC kun je die beelden dan naar je eigen computer streamen.

Adium (gratis)

http://www.adiumx.com/

iChat is een geweldig programma. iChat maakt gebruikt van het America Online netwerk en, eerlijk is eerlijk, zo populair is dat netwerk in Europa niet. iChat is perfect, echt helemaal geweldig, als je met andere Mac-gebruikers wilt chatten, echter, in Europa is vooral MSN Messenger (of Microsoft Messenger of Windows Live Messenger, wat je maar wil) populair. Dus stel je hebt vrienden, en stel een van die vrienden heeft een PC met Windows, dan kan je met iChat niet zo veel. Maar, Microsoft heeft ook een Messenger voor de Mac. Daarnaast is er ook nog Yahoo Messenger, Jabber, GoogleTalk en wie weet kent iemand ook ICQ nog. Jammer is dat je voor al die standaarden aparte programmaatjes moet installeren. Adium is de alles-in-1 oplossing, al die netwerken worden door Adium ondersteund. Nadeel is dat audio- en video-chatten (nog?) niet tot de mogelijkheden behoren. Daar staat weer tegenover dat Adium een vrij prettige interface heeft, vaak handiger dan iChat en Messenger en het er ook best mooi uitziet. Hoe het er uit ziek kan je overigens helemaal zelf aanpassen (zie http://www.adiumxtras.com/). Je kunt ook allerlei geluidjes downloaden, bij ons is bijvoorbeeld het 'Napoleon Dynamite theme' (http://www.adiumxtras.com/index.php?a=xtras&xtra_id=516) erg populair. Echt een toppertje, dat Adium.

Growl (gratis)

http://growl.info/downloads.php

Growl is een programma dat jou als gebruiker informeert over allerlei dingen die gebeuren. Lekker vage omschrijving, waarover informeert Growl dan? Nou, dat hangt weer van de andere programma's af die je geïnstalleerd hebt. Skype en Adium gebruikten Growl bijvoorbeeld om te vertellen wie van jouw contacten inlogt of uitlogt. Hoe Growl iets laat weten kan je zelf instellen. Wij vinden de 'music video' het leukst: dan gaat het net zo als het bij muziekzenders als TMF en MTV gaat. Je moet het zelf zien, dat is duidelijk.

SMS Mac (shareware)

http://www.smsmac.com/

Wij worden gek van dat gevinger op het toetsenbordje van een telefoon. Hoe leuk we het ook vinden SMSjes te ontvangen, versturen doen we ze maar zelden. Althans, met onze telefoon. Daar gebruiken we gewoon onze Mac voor. We kunnen, via BlueTooth, onze Mac een mobiele telefoon een SMSje laten versturen maar SMS Mac is veel makkelijker en goedkoper. Het is niet gratis, maar het versturen van een SMS is in ieder geval goedkoper dan met het abonnement van mijn mobiele provider. SMS Mac integreert met het standaard Mac OS X adressenboek en er is ook een fraaie Dashboard Widget.
Office nodig?

Heb je geen zin om Microsoft Office te kopen maar wil je wel documenten gemaakt met Office kunnen lezen en bewerken? Probeer dan eens OpenOffice. Het ziet er misschien niet zo goed uit als Microsofts Office, maar het werkt ongeveer zo goed. (Net zo goed, of net zo slecht, wat je wil. ;) Surf naar http://www.openoffice.org/. Het is gratis!
Dashboard fan?

Ben je fan van het Dashboard van Mac OS X? Lang voor dat het Dashboard bestond was er Konfabulator en dat heet tegenwoordig Yahoo! Widgets. Het werkt ietsje anders dan Dashboard maar het komt eigenlijk op hetzelfde neer. Het is er voor Windows én Mac OS X. Surf naar http://widgets.yahoo.com/ En natuurlijk, tot slot doet Microsoft het ook nog na, bij Windows Vista zijn er de 'Sidebar Gadgets' (http://microsoftgadgets.com/), die ongeveer net zo werken.

Valid XHTML 1.1